Heeft jouw kind ook veel onvoldoendes? Je bent niet alleen. Maar het is pas februari. Welke eisen zijn reëel zonder je kind te overvragen. 7 concrete tips.
Moeder van Florine, havo 4:
Demissionair minister Arie Slob zegt dat leerlingen serieus rekening moeten houden met blijven zitten dit schooljaar. Hij vindt dat ik daar als ouder ontspannen mee om moet gaan. Dat vind ik ook maar ik ga de moed niet in februari al opgeven!
Vader van Florine, havo 4:
Florine heeft een onvoldoende rapport maar werkt heel weinig voor school. Wij gaan ons nu nog niet neerleggen bij blijven zitten. Dan heeft ze geen enkele motivatie meer om iets te doen voor school.
Moeder van Karel, havo/vwo 2:
Karel staat negen tekorten, negen! Vorige week hadden we een online mentorgesprek. De mentor heeft alle vertrouwen in Karels capaciteiten maar hij moet het nu wel laten zien. Maar hoe dan? Ik wil Karel echt helpen maar ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik kan doen
Ook een kind met veel onvoldoendes?
Ook een kind met veel onvoldoendes? Dan ben je niet alleen! Slob waarschuwt ons terecht voor meer zittenblijvers dan normaal dit schooljaar. Maar het is pas februari, we hebben nog ruim vier maanden te gaan. Veel leerlingen kunnen hun onvoldoendes nog ophalen. Voor hen is het nog niet te laat. Maar wat kun je doen als ouder? Wat is een reële aanpak zonder dat je je kind overvraagt?
7 concrete tips
- Inventariseer samen met je kind de situatie. Bereken op grond van zijn cijfers en de overgangsnorm of bevordering nog mogelijk is. Als dat niet meer mogelijk is of als je twijfelt, neem dan contact op met de mentor of afdelingsleider. Ook nu je kind niet fysiek naar school gaat kun je prima een online gesprek aanvragen. Als bevordering redelijkerwijs nog mogelijk is, lees dan verder.
- Inventariseer de enen in het digitale cijferprogramma. Meestal staan die enen voor niet ingeleverde opdrachten, verslagen enzovoort. Mail samen de betreffende docenten met de vraag of er nog mogelijkheden zijn om de enen in te halen.
- Benadruk het belang van huiswerk. Stimuleer het maken van huiswerk en niet te wachten met werken tot er een toets in zicht is. In de online lessen biedt de docent lesstof aan en legt deze uit. Voor het echte begrijpen moet je oefenen en dat heet huiswerk.
- Stimuleer het zelfvertrouwen van je kind. Veel leerlingen denken dat ze geen talent hebben voor bepaalde vakken en dat oefenen dus geen zin heeft. Benadruk dat leren een work-out voor je brein is. Je brein is een spier die je kunt trainen. Dit filmpje verduidelijkt hoe het werkt.
- Help je kind met plannen in gewone wekenen met plannen voor een toetsweek. Vergeet je de praktische opdrachten, verslagen en presentaties niet?
- Stimuleer je kind te beginnen met de planning en geconcentreerd te werken. De pomodoro-techniek kan jullie daar goed bij helpen.
- Weigert jouw kind alle hulp en heeft hij een onvoldoende rapport? Check dit blog met 4 tips
Wil jij structureel aan de slag met effectief leren?
Online-onderwijs is een extra uitdaging voor het puberbrein. Beperk de schade en ga vandaag nog aan de slag met mijn videolessen Méér leren in minder tijd.
De videolessen zijn uitermate geschikt tijdens deze lockdown. Bekijk ze samen relaxed met je kind. De tien video’s zijn kort en krachtig, precies geschikt voor het puberbrein. Je leert er effectief en efficiënt leren.
Geef een reactie