
Bas, vwo 3:
Een papieren agenda? Ik ben niet gek! Niemand heeft nog een agenda. Docenten zetten alles op Magister dus waarom zou ik het noteren, ik check mijn huiswerk op mijn mobiel.
effectief studeren voor scholieren en studenten: leer meer in minder tijd!
Bas, vwo 3:
Een papieren agenda? Ik ben niet gek! Niemand heeft nog een agenda. Docenten zetten alles op Magister dus waarom zou ik het noteren, ik check mijn huiswerk op mijn mobiel.
Leren jouw mentorleerlingen liever van een scherm of uit een boek? ‘Scherm versus boek’ hoe leer je beter? En aantekeningen maken? Met een laptop of met pen en papier? Hoe zit dat nu met leren vanaf een laptop, iPad of Chromebook? Hoe leren jouw mentorleerlingen het meest effectief en efficiënt en bespreek je dat met ze?
Weinig leerlingen koppelen hun resultaten aan hun leerproces. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leerlingen beter presteren als ze weten hoe het proces van leren in elkaar steekt. In het geval van tegenvallende resultaten kun je beter samen met leerlingen hun leerproces analyseren dan adviseren meer of langer te leren. Help leerlingen cijfers analyseren in 4 stappen
De toetsweek gaat van start. Dit blog geeft leerlingen 16 tips om effectief toetsen te maken. Ze zijn verdeeld over 3 checklists. Als mentor kun je deze tips makkelijk printen of online delen met zowel leerlingen als hun ouders. Voor jou en je mentorleerlingen: succes met de toetsen!
Voor veel leerlingen volgt binnenkort weer een toetsweek. Sommige leerlingen hebben wel dertien toetsen in die week! Leerlingen met een goede planning voorkomen stress, leren relaxter en halen betere resultaten blijkt uit onderzoek. Help je mentorleerlingen de toetsweek plannen in 4 stappen.
Lars, havo 4:
Mijn rooster is verschrikkelijk. Vier keer per week begin ik om 08.00 uur en twee keer ben ik klaar om 16.45. In totaal heb ik zeven tussenuren. Iedere docent zegt dat we vanaf het begin ons huiswerk goed moeten bijhouden, hoe dan? Ik voetbal en dat wil ik ook graag blijven doen.
Thomas, vwo 5:
Nu valt het nog mee met huiswerk, het schooljaar is net begonnen. Een vriend van mij is vorig jaar blijven zitten in vwo 5. Hij zegt dat het later in het jaar echt zwaar wordt met huiswerk, leren en schoolexamens. Ik heb geen idee wanneer ik dat moet gaan doen met mijn rooster.
Yara, havo 4:
Op donderdag heb ik het 2e uur economie en dan twee tussenuren. Het 5e uur wiskunde, wéér twee tussenuren en dan een blokuur gym. Op één dag; 4 lesuren en 4 tussenuren, ik wist geeneens dat dat kon.
Veel ouders klagen op ouder- en tafeltjesavonden over openstaande vacatures en slecht gegeven lessen. Als mentor wil je juist het gesprek over het welzijn en de prestaties van je leerling voeren. Meestal heb je maar 10 minuten. En met bijna 17.000 openstaande vacatures in het onderwijs, ontkomt jouw school hier hoogstwaarschijnlijk ook niet aan. Je kunt deze ouders dan een praktische handvat bieden en overgaan tot het echte gesprek: over het kind. Print dit uit of deel de link en voer het gesprek dat jij voor ogen hebt!
Alle geweldige lessen en docenten ten spijt, af en toe loopt je kind toch belangrijke lesstof en uitleg mis. We kampen in Nederland met een enorm docententekort. Grote kans dat de school van jouw kind daar ook last van heeft. Soms lukt zelfstudie maar vaak mist je kind echt de uitleg. En jij snapt het misschien wel, maar hoe leg je het dan uit aan je kind. En wil je kind wel uitleg van jou? Zoek in zo’n geval eens uitleg op YouTube.
Eerder legde ik uit dat het tekstbegrip vanaf een scherm significant minder is dan vanaf papier. Ik pleitte voor aantekeningen met pen en papier én leren uit fysieke boeken. Maar de digitale revolutie heeft je kind ook voordelen gebracht. Eén daarvan is de uitleg van docenten op YouTube.
Moeder van Sammie, havo/vwo 2:
Sammie staat negen tekorten, negen! Vorige week belde haar mentor. Ze heeft alle vertrouwen in Sammies capaciteiten maar door de online lessen heeft Sammie er niet alles uitgehaald. De komende 6 weken wordt duidelijk of Sammie over mag naar Havo 3 of niet. “Ze moet keihard aan de bak” aldus de juf. Ik wil Sammie echt helpen maar ik heb eerlijk gezegd geen idee wat ik kan doen….
Zowel de examens als de toetsen van de laatste toetsweek bevatten vaak meerkeuzevragen. De meeste leerlingen vinden meerkeuzevragen makkelijker dan open vragen. In de praktijk worden meerkeuzevragen echter slechter gemaakt. Leer je kind slim meerkeuzevragen beantwoorden met onderstaande tips.
Ieder jaar brengt CITO een verslag uit van de examens. Uit de verslagen 2018 en 2019 blijkt dat de examens voor de moderne vreemde talen bij havo en vwo voor meer dan 60% uit meerkeuzevragen bestaan. Daarnaast bestaan ook de examens biologie en Nederlands voor een deel uit meerkeuzevragen. De examens Latijn, natuurkunde, muziek en beeldende vakken bevatten een beperkt aantal meerkeuzevragen.