Hoe staat jouw kind er voor? Moet ze nog onvoldoendes ophalen? Leert je kind hard, kent het alles maar krijgt het toch onvoldoendes terug? Je kunt je kind helpen! Hoe help jij je kind aan betere cijfers? Leerlingen presteren beter als ze weten hoe leren werkt. Daar kun jij een rol in spelen!
Moet jouw kind cijfers ophalen?
Kijk eerst hoe je kind ervoor staat, moet je kind nog cijfers ophalen? De vraag is: Gaat jouw kind over? Afhankelijk van het antwoord moet ze cijfers ophalen óf behouden. Ga daar nu mee aan de slag! Het laatste kwartaal van dit schooljaar is begonnen. Er resten nog tien lesweken, vervolgens een toetsweek en dan zit het schooljaar 2017-2018 erop. Of je kind nu cijfers moet ophalen of behouden, je kind moet daarvoor leren.
Wat is leren?
Leren is ervoor zorgen dat je lesstof onthoudt, begrijpt en kan toepassen op verschillende niveaus.
Leren gaat in 4 stappen
De vier stappen van leren zijn waarnemen, begrijpen, oefenen en onthouden. Op de middelbare school biedt de docent de leerstof aan. Je kind neemt dan de leerstof waar. Vervolgens legt de docent de leerstof uit. Je kind begrijpt nu de leerstof. Waarnemen en begrijpen vinden dus meestal in de klas plaats. Vervolgens oefent je kind met de leerstof. Ze oefent voor een deel op school, maar grotendeels thuis. Het deel van de leerstof dat zij thuis oefent heet huiswerk. Toetsen meten ten slotte of je kind de leerstof kent, begrijpt en kan toepassen.
Maar waar leert jouw kind dan toepassen?
Je kind leert de leerstof toepassen door te oefenen. Als het huiswerk op niveau is, leert je kind toepassen door het huiswerk te maken. Maar bij veel vakken moet je kind pas tijdens de toets de leerstof toepassen. Dat verklaart precies waarom je kind soms hard leert, alles kent maar toch een onvoldoende haalt.
Hoe help jij je kind naar het niveau van toepassen?
Wanneer je kind overeenkomsten, verschillen en samenhang ziet tussen stukken kennis, groeit haar inzicht en kan ze steeds beter de leerstof toepassen. Je kind leert de leerstof toe te passen door actief met de leerstof om te gaan.
Wat kunnen mijn kind en ik met die 4 stappen in de praktijk?
Weinig leerlingen koppelen hun cijfer aan hun leerproces. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leerlingen beter presteren als ze weten hoe het proces van leren in elkaar steekt. In het geval van een onvoldoende kun je beter samen met je kind haar leerproces analyseren dan adviseren nog langer te leren.
Hoe analyseer je het leerproces van je kind?
Met de vier stappen kun je het leerproces van je kind analyseren. Als het cijfer voor een toets tegenvalt, wil je weten hoe dat komt. Waar ging het fout? Is ze misschien een stap vergeten? Heeft ze een stap onderschat? Zo kun je samen bepalen welke stap zij voortaan extra aandacht moet geven of op een andere manier moet aanpakken. Dan zien jij en je kind onvoldoendes niet als een persoonlijk falen maar als een leermoment om verder te komen.
- Waarnemen. Je kind krijgt de leerstof in de klas aangeboden. Maar neemt je kind de leerstof ook waar? Is je kind in de klas? Let je kind op in klas? Stelt het vragen?
- Begrijpen. De docent legt de leerstof uit. Maar begrijpt je kind de leerstof nu? In het geval van saaie lessen of docenten zonder orde is de kans groot dat je kind de leerstof niet eens waarneemt, laat staan begrijpt. Tijd om te bespreken welke rol je kind hierin speelt. Geen verbeterpunten mogelijk op dat vlak? Ga dan op zoek naar iemand die de leerstof wel kan uitleggen.
- Oefenen. Je kind oefent met de stof door huiswerk te maken. Nu is ook duidelijk waar huiswerk toe dient. Waarom moet je kind wiskundesommen maken als zij de stof al snapt? Waarom een werkboek Duits invullen als je kind de naamvallen begrijpt? Beide betreffen de derde stap: oefenen. Bij onvoldoendes moet je niet alleen het leren voor de toets bekijken maar ook het tussentijds huiswerk maken én nakijken.
- Onthouden. Toetsen meten ten slotte of je kind de leerstof kent, begrijpt en kan toepassen. Als het huiswerk niet overeenkomt met het niveau van de toets, kan je kind het huiswerk maken maar vastlopen tijdens de toets. Vraag dan de docent om advies. Docenten weten vaak goede overhoor- en oefenprogramma’s op toepassingsniveau.