Toetsweek plannen resulteert in betere cijfers
Voor veel leerlingen volgt binnenkort weer een toetsweek. Sommige leerlingen hebben wel dertien toetsen in die week! Leerlingen met een goede planning voorkomen stress, leren relaxter en halen betere resultaten blijkt uit onderzoek. Help je kind de toetsweek plannen in 4 stappen.
Hoe zit dat nou precies met pubers en plannen?
Veel leerlingen vinden zelfstandig plannen en studeren moeilijk. Zij stellen zo’n week vol toetsen zo lang mogelijk uit. Dat is ook niet vreemd, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: pubers hebben een brein dat nog ‘under construction’ is. Zo’n tienerbrein kent lusten en lasten. Het is de kunst pubers te steunen in hun lusten en te ondersteunen in hun lasten. Plannen en op tijd beginnen behoort tot de lasten. Het is niet bekend of pubers niet kunnen plannen omdat de hersenen nog niet zijn uitontwikkeld, of dat de hersenen nog niet zijn uitontwikkeld omdat ze minder ervaring hebben met plannen.
Wat is wel bekend?
Bekend is dat het tienerbrein lusten en lasten kent. Het is ook bekend dat pubers afhankelijk zijn van ouders en mentoren om hen te ondersteunen in hun lasten. Help dus plannen zolang het nodig is. Sommige leerlingen pakken het zelfstandig plannen al op in de tweede klas maar ik ken ook jongens uit gymnasium 5 die het niet redden zonder de planning van de huiswerkklas.
Kun jij je kind helpen? Ja!
Kun jij je kind helpen? Ja! Help de toetsweek plannen. Prik samen met je kind een moment om onderstaande 4 stappen uit te voeren. Het stappenplan resulteert in een planner met per dag overzichtelijke blokjes leerstof voor de verschillende vakken.
Leerlingen leren beter als ze vakken kunnen afwisselen en de stof overzichtelijk is. Print de planner uit en je kind leert nu iedere dag voor ieder vak een stukje toetsstof. Ervaring leert dat leerlingen met een goede planning stress voorkomen, relaxter leren en betere resultaten halen. Klik hier voor het voorbeeld ter verduidelijking van de stappen én een lege planner om zelf in te vullen.
Stap 1 Inventariseer de vakken
Inventariseer de vakken waar je kind een toets voor krijgt in de toetsweek. Download de gratis toetsweek-planner in Word en noteer in de bovenste rij de vakken met een toets.
Stap 2 Inventariseer de toetsstof per vak
Noteer de toetsstof per schoolvak in de tweede rij. Deze stap klinkt simpel maar kost in de praktijk de meeste tijd.
Stap 3 Noteer de dagen vanaf nu tot en met de toetsweek
Noteer de komende data tot en met de laatste dag van de toetsweek in de eerste kolom.
Stap 4 Verdeel de leerstof over de studiedagen
Verdeel de leerstof zo concreet mogelijk over de studiedagen. Dus elke dag: hoeveel zinnen, hoeveel woorden en welke delen van bijvoorbeeld de grammatica bij een taal. En elke dag: welke paragraaf en bijbehorende sommen bij een exact vak.
Gratis toetsweek-planner in Word bestand
Hulp nodig?
Dan is mijn videoserie Meer leren in minder tijd iets voor jou. Bekijk samen met je kind de filmpjes en leg een gedegen basis om effectief te leren én te scoren!
Bestel nu Meer leren in minder tijd in 10 filmpjes.
Beste Ankie Remijn, mijn zoon ( 2 havo) begint 28 juni aan de toetsweek.
Volgende week heeft hij de hele week zeilkamp.
Ik heb de mentor een email gestuurd, omdat bij vorige toets week te laat de toets gegevens kwamen waardoor hij tussen het leren nog samenvattingen zat te maken voor de vakken , waar hij nog geen gegevens had.
Ze kregen eigenlijk na het weekend de laatste vakken , de rest van de leraren had het voor het weekend gegeven.
Maar vrijdag starten al de eerste toets .
Ik merkte dat hij daardoor in de knel kwam , waardoor hij minder kon leren aan de andere vakken.
Ik heb aan de mentor gevraagd of ze deze week de toets gegevens aan de kinderen kunnen doorgeven ,omdat volgende week zeilkamp is
Kinderen kunnen dan nog wat vragen aan docent.
Daarna is het bijna 2weken, dus zou fijn zijn als de toets gegevens 14juni bekent zijn.
Zodat in het weekend zijn samenvattingen kan maken en een planning.
Is dat normaal dat mijn zoon 2weekenden de tijd krijgt om zich voor te bereiden voor de toets.
Je heb bij Comenius college in Nieuwerkerk aan de IJssel een presentatie gegeven.
Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen van de mentor, vanavond hebben we een informatieavond over zeilkamp en hoe ze volgend jaar gaan lesgeven, daar gaat wat veranderen.
Graag tips hoeveel tijd van tevoren toets gegevens bekent moeten zijn en evt rooster van toets?
Met vriendelijke groet Joliene Mol
Beste Joliene Mol,
Ik begrijp je vraag en die is terecht! Het Comenius College NadIJ kennende, delen zij je zorg. Ik zou vanavond even de mentor en afdelingsleider proberen te bereiken om dit te bespreken. (Misschien even via de mail een afspraak maken voor vanavond voorafgaand of aansluitend aan de informatieavond?). Vrijdag 14 juni als deadline voor de leerstof lijkt mij een reële wens. Je kunt dan alles in week 25 en 26 plannen voor de toetsweek van week 27. Succes en hartelijke groet Ankie Remijn
Heeft u misschien ook tips hoe je het beste een samenvatting kan maken? van bijv. ak of gs?
mvg
Jazeker! Kijk maar even hier https://investereninleren.nl/met-concrete-richtlijnen-voor-een-goed-uittreksel/ Succes!