Hoe leert jouw kind het liefst? Met de markeerstift in de aanslag? Alles lezen, onderstrepen, herlezen en voor de toets nóg een keer alles doorlezen?
De meest gebruikte leermethode is inefficiënt
Wist jij dat markeren, herlezen en nog eens herlezen je kind veel te veel tijd kost en weinig oplevert?
Welke methode werkt wel?
Allereerst de stof plannen. Dan de planning uitvoeren. En vervolgens de stof overhoren, want overhoren = scoren! Leerlingen die overhoord worden, onthouden meer en geven sneller het goede antwoord dan mensen die herlezen. Feedback heeft namelijk een positief effect op onthouden. Je kind wordt zekerder als hij ervaart dat zijn antwoord goed was. Als je kind een fout antwoord geeft, ziet hij vervolgens het goede antwoord. Dit helpt om het de volgende keer wel goed te doen.
Overhoren = scoren. Is dat wetenschappelijk aangetoond?
Door overhoren gaat je kind beter scoren. Daar is een enorme hoeveelheid bewijs voor. Paul Kirschner is hoogleraar onderwijspsychologie. In een blog voor Didactief legt hij uit welke wetenschappelijke onderzoeken ten grondslag liggen aan deze stelling.
Hoe werkt dat in het brein?
Overhoren = scoren maar hoe werkt dat in het brein van je kind?
- Als je kind wordt overhoord, oefent hij precies wat hij op de toets ook moet kunnen, namelijk het ophalen van kennis uit zijn geheugen. Hij traint nu die geheugenprocessen die daarbij nodig zijn. Dit heet het testeffect
- Als je kind wordt overhoord, gaat hij op een actieve manier met de stof om. Die extra inspanning zorgt voor meer hersenactiviteit in zijn brein en dus voor een betere opslag van lesstof in zijn geheugen.
- Als hij de juiste informatie in zijn geheugen zoekt, wordt ook de andere geleerde informatie actief. Zijn geheugenverbindingen worden zo versterkt.
Wat is nu precies overhoren?
Met overhoren bedoel ik het beantwoorden van vragen over de lesstof. Overhoren kan op verschillende manieren. Jij kan je kind overhoren maar je kind kan ook zichzelf overhoren.
Hoe overhoort mijn kind welk vak?
-
- In geschiedenis-, aardrijkskunde- en biologieboeken staat per hoofdstuk wat de leerdoelen zijn. Meestal zijn ze uitgewerkt in hoofd- en deelvragen; vaardigheden en begrippen.
- Voor de exacte vakken, economie en bedrijfseconomie betekent overhoren meestal oefenen met de stof. Dat betekent opgaven en sommen maken.
- Voor de talen kun je woordjes natuurlijk makkelijk overhoren. Grammatica kun je overhoren door ermee te oefenen.
- Met het online programma wrts kun je jezelf overhoren van woordjes en begrippen.
In 3 stappen overhoren
- Eerst leren. Het heeft geen zin iets uit je geheugen te halen wat er niet in zit;
- Hoe vaker je kind wordt overhoord, hoe hoger hij scoort. Dus beter jezelf ieder dag tien minuutjes overhoren dan alles in één keer.
- De combinatie van verschillende soorten overhoren heeft het meest effect. Dus je kind kan variëren in:
- Zelf overhoren
- Overhoord worden
- Online oefenen
- In het werkboek een samenvattende opdracht maken
- Een oefentoets maken in de klas
Meer weten over het brein, huiswerk en leren? Je kind écht begeleiden naar effectief leren, zelfstandigheid én goede cijfers?
Kijk dan ook eens bij mijn nieuwe online training. In 3 filmpjes leg ik jou en je kind uit wat leren is, hoe een puberbrein werkt en hoe je stress kunt voorkomen. (Je krijgt er een duidelijk stappenplan leren én een cijferchecklist in PDF bij).
Vorige week ben ik begonnen met de online training. Samen met mijn zoon (tweede klas) hebben we opdrachten gemaakt en een proefwerk geëvalueerd dat hij heel slecht had gemaakt. Het is echt ongelooflijk hoeveel we te weten kregen met 1 simpele tool (checklist cijferanalyse). Alleen die checklijst was de aankoop al waard.