De middelbare scholen blijven dicht tot ten minste 7 februari. Hoe help jij je kind met school? Hoe beperk je de achterstand? Puber in lockdown: help je kind in 5 stappen met school. In dit blog vind je uitleg en tips. Ouders van pubers zitten op dit moment met heel veel vragen over school. In dit blog beantwoord ik de drie meest gestelde vragen:
- Wat doet school met de komende toetsen van mijn kind?
- Wat kan ik doen voor mijn kind? Help je kind in 5 stappen
- Gaat mijn kind over?
Scholen blijven dicht, wat betekent dit?
Dit betekent dat alleen de eindexamenkandidaten fysiek naar school mogen. Enkele uitzonderingen nagelaten. De meeste middelbare scholieren volgen de lessen dus online. Grote kans dat jouw kind daarbij hoort.
Wat gebeurt er online?
Docenten geven hun lessen online. Net als in het gewone fysieke onderwijs is het verschil tussen scholen en docenten groot.
Het ene kind krijgt lessen van 30 minuten en is ieder dag rond 12.00 klaar en een ander kind zit ieder dag tot 16.00 uur achter haar laptop.
Sommige docenten geven je kind in de online les tijd voor huiswerk. Andere docenten verwachten dat je kind huiswerk maakt ná de les. Sommigen controleren dat huiswerk en anderen niet.
Puberbrein en lockdown
Veel leerlingen vinden zelfstandig plannen en studeren moeilijk. Veel middelbare scholieren vinden het lastig om hun huiswerk te overzien, hun huiswerk te plannen en eraan te beginnen. Dat was in het pre-corona tijdperk zo en dat is ook zo gebleven.
Bovenop het zelfstandig studeren komt nu het gebrek aan duidelijk klassikale instructie van een docent. De docent van je kind legt normaal de leerstof uit in een omgeving van sociale interactie. Bovendien duidt de docent wanneer je kind aan welke eisen moet voldoen. Nu mist je kind die uitleg en duiding die een docent in klassikaal verband vaak herhaalt. Zelfs de meest gemotiveerde pubers haken af als niet duidelijk is wat er van hen verwacht wordt. En precies die duidelijkheid is tijdens deze lockdown in gevaar:
Waarom zou ik leren? De toetsen gaan toch niet door?
Frans wordt online getoetst. Woordjes en zinnen leer ik nu niet meer, die houd ik wel op schoot
Ik sta elf tekorten en die wilde ik deze toetsweek ophalen. De toetsen gaan door maar de cijfers tellen niet mee, zo kan ik ze dus niet ophalen
De drie meest gestelde vragen door ouders
- Wat doet school met de komende toetsen van mijn kind?
- Wat kan ik doen voor mijn kind
- Gaat mijn kind over?
Wat doet school met de komende toetsen van mijn kind?
Op sommige scholen gaan de toetsen niet door. Op andere scholen gaan de toetsen wel door maar tellen de cijfers niet mee. Er zijn scholen die twijfelen tussen toetsen fysiek op school maken óf toetsen online maken. En weer andere scholen stellen de toetsweek uit naar 8 februari.
Docenten en scholen werken hard aan de vormgeving van de nieuwe online leeromgeving en dus aan de wijze van toetsen. Dankzij voortschrijdend inzicht komen ze dagelijks met nieuwe oplossingen. Dat is heel begrijpelijk maar onduidelijk en verwarrend voor pubers.
Wat de school van jouw kind gaat doen met toetsen zal de komende weken blijken. Hier heb je dus als ouder geen enkele invloed op.
Puber in lockdown: help je kind in 5 stappen met school
Wat kun je wel doen voor je kind? Leerlingen varen wel bij duidelijkheid. En daar ligt dan ook de sleutel tot effectieve begeleiding tijdens de lockdown. Help je puber aan een een helicopterview in 5 stappen:
- Inventariseer samen het huiswerk
- via het online cijferprogramma (magister/som) en/of
- via de verschillende studiewijzers in de ELO
- Noteer lange termijn huiswerk zoals werkstukken, Praktische Opdrachten en toetsen naar de papieren agenda
- Help met plannen van dit lange termijn huiswerk in de agenda
- Maak een dagelijkse to do lijst bestaande uit:
- gewoon huiswerk +
- de planning van de lange termijn projecten
- Help je kind uitstelgedrag voorkomen
Zó help jij je puber door de lockdown.
Gaat mijn kind over?
Scholen staan voor de uitdaging om aan het eind van dit schooljaar te bepalen wie er wel en niet bevorderd worden naar het volgende schooljaar. Normaal beoordelen ze dit op grond van toets-resultaten die aan het eind van het jaar aan de overgangsnorm moeten voldoen. Ieder school zal dat anders gaan vormgeven.
Conclusie voor ouders van pubers in lockdown
Vroeg of laat wordt je kind getoetst over de lesstof die nu digitaal besproken wordt. Het enige wat je nu kan doen is zorgen dat je kind het achterstallig onderhoud beperkt. Hoe doe je dat? Met behulp van bovenstaande 5 stappen én je kind te stimuleren haar gewone huiswerk te blijven maken. Dat is belangrijk omdat de lesstof van dit schooljaar de basis is voor de leerstof van volgend jaar.
Let op! Videolessen in de aanbieding zolang de scholen gesloten zijn
Mijn totaalpakket videolessen is in de aanbieding!
Deze videolessen zijn uitermate geschikt tijdens de lockdown. Je leert er effectief en efficiënt leren en reken maar dat dat nodig is dit jaar! Voorkom een achterstand en ga vandaag nog aan de slag.
Dus baal jij van:
- een onzeker kind;
- een ongelukkige puber;
- een tiener met stress?
Wil jij je kind écht begeleiden naar:
- effectief leren;
- zelfstandigheid;
- én goede cijfers?
Bekijk dan samen met je kind relaxed naar mijn videoserie en leer het allemaal! Zolang de scholen gesloten zijn betaal je € 275,00 in plaats van € 350,00 voor het totaalpakket videolessen met twee bonussen:
Bonus 1: mijn boek ‘Meer leren in minder tijd’
Zodra je je voor deze cursus aangemeld hebt krijg je mijn boek ‘Meer leren in minder tijd’ thuisgestuurd.
Bonus 2: persoonlijk advies
In een WhatsApp video-gesprek analyseren jij, je kind en ik samen de situatie van je kind op school; cijfers, huiswerk en welbevinden. Op grond van dit gesprek krijg je een gepersonaliseerd studieadvies van mij. Dit gesprek duurt ongeveer 15 tot max. 30 minuten.
Bij het afronden van de 10 filmpjes spreken we elkaar nog een keer. Leer je nu écht meer in minder tijd? Wat heb je ervan geleerd en hoe ga je nu verder. Ook dit gesprek duurt ongeveer 15 tot max. 30 minuten.
Interesse maar vragen?
Bel me: 06-12257963 of laat het mij weten.
Geef een reactie