Valt het cijfer voor geschiedenis bij jouw kind vaak tegen? Geschiedenis kun je toch gewoon leren? Deze vragen heb ik aan een geschiedenisdocent voorgelegd en vertaald naar een effectief 4-stappenplan voor onder- én bovenbouwleerlingen.
Wat leer je bij geschiedenis anno 2019?
- Bij geschiedenis leer je het verleden opdelen in tien tijdvakken. Bij elk tijdvak horen jaartallen en kenmerkende aspecten. Kenmerkende aspecten zijn korte samenvattende zinnen die een deel van het tijdvak beschrijven.
- Vervolgens leer je bij geschiedenis vak-vaardigheden en begrippen toepassen op die tijdvakken.
Wat leert je kind in de onderbouw bij geschiedenis?
In de brugklas wordt tijdvak 1 tot en met 4 behandeld, in de tweede klas tijdvak 5 tot en met 8 en in de derde klas tijdvak 9 en 10. Verder maken leerlingen in de onderbouw kennis met historische begrippen en vak-vaardigheden. Die specifieke vak-vaardigheden oefenen ze in de les en met behulp van het werkboek.
Wat leert je kind in de bovenbouw bij geschiedenis?
In de bovenbouw verbreedt en verdiept je kind kennis van tijdvakken en kenmerkende aspecten. Bijna iedere toets in de bovenbouw toetst zijn kennis hierover. Deze instructiefilmpjes geven een korte introductie op ieder tijdvak.
Verder leert je kind steeds meer vak-vaardigheden toe te passen op bronnen. Vanaf de brugklas leren leerlingen de vak-vaardigheden één voor één aan. In de bovenbouw moet een leerling alle vak-vaardigheden kunnen toepassen op historische bronnen. Deze korte filmpjes leggen iedere vak-vaardigheid uit.
4-stappenplan naar een voldoende voor geschiedenis in de onderbouw
- Lees het hoofdstuk goed en maak een uittreksel (begin op tijd, zie tip!)
- Maak een tijdlijn: neem de jaartallen onder elkaar over met de gebeurtenissen erachter
- Leer de begrippen, de samenvatting en de tijdlijn
- Ieder hoofdstuk oefent met een specifieke vak-vaardigheid. Lees de uitleg goed en pas de vaardigheid toe op de bronnen in het werkboek. (Voor de goede antwoorden kan je kind naar de docent.)
Tip: Maak en leer al je huiswerk voor geschiedenis. Maak iedere keer een uittreksel als je stof moet lezen of leren. Voor de toets hoef je dan alleen nog maar te herhalen en heb je tijd om te oefenen.
4-stappenplan naar een voldoende voor geschiedenis in de bovenbouw
- Lees de stof goed en maak een uittreksel (begin op tijd, zie tip!)
- Maak een tijdlijn: neem de jaartallen onder elkaar over met de gebeurtenissen erachter
- Leer de tijdvakken, kenmerkende aspecten, begrippen, samenvatting en tijdlijn
- Alle vak-vaardigheden worden in de bovenbouw bekend geacht. Iedere toets komen ze terug in de vorm van bronnen-vragen. Deze vaardigheden oefen je het best met behulp van oude examens. Zoek in oude examens naar de stof waar jouw toets overgaat. Let op, in 2015 begonnen de eerste tijdvak-examens dus alleen oefenen met examens vanaf 2015 (of met de pilotexamens vanaf 2012). Kijk je gemaakte vragen na, anders leer je er niets van.
Tip: Maak en leer al je huiswerk voor geschiedenis. Maak iedere keer een uittreksel als je stof moet lezen of leren. Voor de toets hoef je dan alleen nog maar te herhalen en heb je tijd om te oefenen.
Let op! Dit breinfeit betreft een goede voorbereiding op een voldoende voor geschiedenis. Volgende week komt er een vervolg. Dan krijgt je kind concrete tips voor het goed beantwoorden van algemene vragen, vragen met een tekstbron en vragen met een beeldbron.
Wil jij je kind ook zo graag helpen om goede cijfers te halen?
Dan is mijn videoserie Meer leren in minder tijd iets voor jou.
Leg samen met je kind een gedegen basis om in 2020 effectief te leren én te scoren!
Bestel nu Meer leren in minder tijd in 10 filmpjes.
Geef een reactie