Karin moeder van twee puberzonen:
Op de ouderavond van de oudste spraken zijn docenten over het PTA. Inmiddels is mij duidelijk wat dat is. Nu begint de jongste ineens over zijn PTO…
PTA en PTO: wat zijn dat en wat kan je ermee?
Als je kind op de middelbare school zit, vallen vroeg of laat de termen PTA en PTO. Wat houden deze termen nu precies in? Kun je wat met die PTO en PTA in de begeleiding van je kind? Zeker weten! Lees het hier.
Wat is het PTO?
Het PTO is het ‘Programma voor Toetsing Onderbouw’. Het is een super handig overzicht met alle toetsen die je kind dit schooljaar maakt. Ieder vak heeft een pagina in zo’n PTO. Daar staat voor iedere toets:
- Stof van de toets,
- Vorm van de toets (schriftelijk, werkstuk etc),
- Weging van de toets,
- Wanneer de toets wordt afgenomen.
Wat kan jij met het PTO van je kind? 3 tips
Zit je kind in de onderbouw? Dan kan het PTO je zeker helpen bij je begeleiding. Jij en je kind weten nu altijd wanneer welk vak wat toetst en op welke wijze.
- Zoek het PTO van je kind op op de schoolwebsite. Soms krijgt je kind het PTO als fysiek boekje mee. Als je het PTO niet kan vinden, vraag het dan even na. Let op, nog niet iedere school heeft een PTO.
- Zoek in het PTO de vakken van je kind op.
- Vertaal de toetsen naar de papieren agenda
Op deze manier voorkom je verrassingen. Door het PTO te gebruiken, weten jullie beiden alle toetsen die dit jaar komen en kun je je kind helpen met de leerstof plannen.
Wat is het PTA
Het PTA is het ‘Programma voor Toetsing en Afsluiting’. Het is een superhandig overzicht met alle schoolexamens die je kind in de bovenbouw gaat maken. Niet alle toetsen van de bovenbouw staan in het PTA. Alleen de toetsen die deel uit maken van het schoolexamen.
Examen? Mijn kind maakt toch pas examen in het laatste jaar?
Je kind rondt school af met een eindexamen. Dit eindexamen bestaat uit twee delen. Het landelijk centrale examen én het schoolexamen.
Wat is het schoolexamen?
Het schoolexamen is een verzameling toetsen en praktische opdrachten die je kind voor ieder vak maakt. Deze schoolexamens zijn verspreid over de bovenbouw van de middelbare school.
Wat staat er in het PTA over het schoolexamen?
In het PTA vind je per vak alle schoolexamens die meetellen voor het eindexamen. Daar staat per schoolexamen:
- Stof van het schoolexamen
- Vorm van het schoolexamen (praktische opdracht, schriftelijke overhoring, werkstuk etc)
- Tijdstip van het schoolexamen
- Weging van het schoolexamen
- Of het schoolexamen herkanst mag worden
Wie maakt de schoolexamens?
De docenten van je kind maken de schoolexamens. Let op, niet iedere toets die je kind maakt in de bovenbouw telt mee als schoolexamen. De school bepaalt welke toetsen meetellen en wanneer deze plaatsvinden en die staan dus in het PTA.
Het eindexamen is dus niet gelijk in Nederland?
Het schoolexamen verschilt per school maar het centraal examen is landelijk. De PTA’s van iedere school worden wel gecontroleerd op alle eisen en voorwaarden door de onderwijsinspectie.
Welke cijfers staat er op het diploma van mijn kind?
Je kind krijgt naast het diploma een cijferlijst. Op die cijferlijst staan de eindcijfers voor ieder vak. Het eindcijfer bestaat voor 50% uit het schoolexamen en 50% uit het centrale examen. Voor vakken waar geen eindexamen in wordt gedaan bestaat het eindcijfer voor 100% uit het schoolexamen. Dit geldt op havo/vwo niveau voor de volgende vakken:
- Algemene Natuurwetenschappen
- Bewegen, Sport en Maatschappij
- Chinees (enkel op vwo)
- Culturele en Kunstzinnige Vorming
- Informatica
- Lichamelijke opvoeding
- Literatuur
- Maatschappijleer
- Natuur, Leven en Technologie
- Wiskunde D
Wat kan jij met het PTA van je kind? 3 tips
Zit je kind in de bovenbouw? Dan kan het PTA je zeker helpen bij je begeleiding. Jij en je kind weten nu altijd op welke wijze ieder vak zijn schoolexamens afneemt.
- Zoek het PTA van je kind op. Jullie vinden het PTA op de schoolwebsite onder het kopje examenreglement. Soms krijgt je kind het PTA als fysiek boekje mee. Als je het PTA niet kan vinden, kan je kind het altijd navragen bij zijn mentor. Je kind heeft namelijk recht op zijn PTA,
- Zoek in het PTA de vakken van je kind op,
- Vertaal de school examens naar de papieren agenda.
Op deze manier voorkom je verrassingen. Door het PTA te gebruiken, weet jullie beiden welke school examens wanneer zijn en kan hij de leerstof plannen.
Nog meer concrete tips om je mentorleerlingen optimaal te begeleiden?
Kijk eens bij mijn training Mentoraat met Resultaat. In deze praktische training begeleid ik mentoren en schoolleiding in 5 stappen naar een effectief en efficiënt mentoraat én een verlichting in hun werkdruk.
Resultaat? Samen maken we een jaarplanner voor mentoren inclusief filmmateriaal, blogs en praktisch bruikbaar studiemateriaal. Met behulp van kant en klare formats voor voortgangsgesprekken met leerlingen en formats voor brieven naar ouders creëren we meer tijd voor individuele gesprekken. Schoolleiding en ouders worden ook bij het mentoraat betrokken.
Graag kom ik naar je school om samen te kijken wat ik voor jullie kan betekenen. Want een goed mentoraat dat duidelijkheid biedt aan leerlingen, ouders, mentoren en schoolleiding is een onderwijsinterventie die wél werkt! Neem gerust contact met mij op.
Geef een reactie