Zit jouw kind tijdens het leren alleen maar zijn tijd uit of gebeurt er ook wat in die hersenpan? Hoe kan jij je kind activeren? Help je puber actief in plaats van passief leren. Door middel van vijf vragen lukt het. Bespreek samen de 5 W-vragen en pas de ‘Hoe’-vraag toe. Zo wordt school weer zíjn taak!
Bram, Havo 4:
Zaterdag hebben mijn ouders een contract opgesteld. Ze dwongen mijn instemming af en ik ondertekende de regels. Dat betekent iedere dag anderhalf uur boven zitten. Heb ik dat vandaag gedaan, kom ik beneden is het wéér niet goed. Ik heb namelijk niet ‘actief’ gewerkt. Ik heb precies anderhalf uur boven gezeten, wat willen ze nu weer?!
Lisette, moeder van Bram:
Ik kan hóren of Bram goed aan het leren is of niet. Als hij hardop tegen zich zelf praat en ik hoor geen stoelpoten over de vloer krassen dan weet ik dat er een goed cijfer volgt. Tot mijn spijt hoor ik meestal de stoelpoten over de vloer krassen. Waarom pakt hij zijn verantwoordelijkheid niet? Hij zoekt de oorzaak voor onvoldoendes altijd buiten zichzelf. De docent deugt niet, de toets was te lang of de opgegeven stof kwam niet overeen met wat er getoetst werd. Bram stelt zich nooit de vraag of hij de stof nu echt goed begrijpt. In plaats daarvan meet hij de tijd precies af en dan zit zijn taak erop. Niet dus.
Van passief naar actief leren. Checklist voor ouders
Als je kind passief leert, is het zaak hem uit deze impasse te krijgen en te leren hoe hij zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Bespreek samen de 5 W-vragen en pas de ‘Hoe’-vraag toe. Met behulp van de 5 W-vragen houd jij je kind een spiegel voor. Zo wordt school weer zíjn taak.
1 Wie is verantwoordelijk voor het huiswerk van je kind?
De essentie van actief leren is dat je kind de verantwoordelijkheid neemt over zijn eigen leerwerk en schoolleven. Er zijn pubers met altijd een ‘maar’. Neem de ‘maars’ serieus, sommige roosters en docenten zijn echt een ramp. Nu moet je kind echter leren omgaan met deze omstandigheden. Help je kind door niet langer te focussen op de problemen, maar op de oplossingen. Laat je kind zèlf de oplossingen aandragen. Vanzelfsprekend kan je kind daarbij op jouw hulp rekenen.
2 Wat is het huiswerk van je kind?
Talen, exacte vakken en zaakvakken: ieder vak vereist een eigen aanpak. Wat moet er geleerd, wat geoefend en hoeveel? Leerlingen van alle niveaus en alle leerjaren kunnen hulp gebruiken bij de inventarisatie van de totale stof. Let wel: hulp. De verantwoordelijkheid ligt bij je kind.
3 Wanneer maakt je kind huiswerk?
Ook bij het maken van een planning kunnen leerlingen van alle niveaus en alle leerjaren hulp gebruiken. Maar je kind is verantwoordelijk voor de uitvoering ervan. Bespreek wel wat je kind nodig heeft voor de uitvoering, bijvoorbeeld samen opstarten.
4 Waar maakt je kind huiswerk?
Waar leert je kind en onder welke omstandigheden? Wat leidt hem af? Wat gaat je kind daaraan doen? En welke rol kun jij daarin spelen? De meeste leerlingen leren het best aan de keukentafel in plaats van aan hun bureau boven. Maak hier afspraken over en kom je kind tegemoet, waar mogelijk.
5 Waarom maakt je kind huiswerk
Neem het puberbrein als uitgangspunt en stel dus korte-termijn-doelen. Het online cijferprogramma erbij: je staat nu een 4,4 gemiddeld voor Spaans. De toets van aanstaande vrijdag telt drie keer mee. Als je daar een 6,1 voor haalt, werk je één tekort weg. Algemene ontwikkeling en een goede toekomst zijn mooi meegenomen maar voor de meeste pubers doelen voor té lange termijn.
Van passief naar actief leren. Checklist voor je kind.
- Praat hardop tijdens het leren, zo blijf je actief met je gedachten bij de stof.
- Maak opgaven uit je (werk)boek bij de stof, zo dwalen je gedachten minder snel af.
- Maak samenvattingen.
- Laat je overhoren.
- Oefen met de stof.
Wil jij structureel aan de slag met actief leren?
Online-onderwijs is een extra uitdaging voor het puberbrein. Beperk de schade en ga vandaag nog aan de slag met mijn videolessen Méér leren in minder tijd.
De videolessen zijn uitermate geschikt tijdens deze lockdown. Bekijk ze samen relaxed met je kind. De tien video’s zijn kort en krachtig, precies geschikt voor het puberbrein. Je leert er effectief en efficiënt leren.
Geef een reactie