Staat jouw kind wel in de werk-modus? Voor veel leerlingen zijn de komende weken bepalend voor de overgang. Maar na twee weken meivakantie en veel excursies verkeren veel leerlingen nog in de relax-modus. Vandaar dit Huiswerk-Alert!
De laatste toetsweek
Over 5 weken begint in het zuiden van het land de toetsweek[i]. Na die laatste toetsweek gaan de docenten in conclaaf en maken de balans op. En dan zit het schooljaar 2018 – 2019 er weer op, bevorderd óf gedoubleerd.
5 tips voor leerlingen in deze urgente periode van het schooljaar
Tip 1 Maak de balans op
Zoek de overgangsnorm via de schoolsite of schoolgids en toets je gemiddelde eindcijfers aan de norm. Over? Ga door naar tip 3. Niet over? Ga naar tip 2.
Tip 2 Maak een reële inschatting van kansen
Onderstaand voorbeeld uit de huiswerkklas laat zien dat sommige leerlingen een te rooskleurig beeld van de werkelijkheid hebben. Bepaal samen met je ouder of mentor of overgaan nog mogelijk is. Zoek samen naar mogelijkheden die wél haalbaar zijn.
Sander, Havo 2:
O, maar ik haal bio op tot een 6,5 en dan compenseer ik met die 7 mijn 5 voor nask. Geen punt, blijf ik mooi op de Havo
Huiswerkbegeleider van Sander:
Nee dus! Je staat nu een 5,8 en je mag blij zijn als dat een 6 blijft! Als je nu nog een cijfer op moet halen van een 5,8 naar een 6,5 is dat bijna onmogelijk. Al je cijfers tellen mee. Je hebt nog twee toetsen voor nask deze periode en die mogen dan niet beneden de 8,6 zijn.
Geen kans op overgang meer?
Richt je op het vervolgtraject volgend jaar.
Reële kans op overgaan?
Ga door naar de volgende tips
Tip 3 Huiswerk-Alert
Maak en leer je huiswerk alsof je er een cijfer voor krijgt. De stof die nu behandeld wordt in de les is de toetsstof voor de laatste toetsweek. Door je huiswerk nu te maken en te leren verwerk je alvast de toetsstof. Vandaar dit Huiswerk-Alert. Zo weet je ook of je de leerstof echt begrijpt en kunt toepassen. Nu kun je nog uitleg vragen in de les, straks in de toetsweek niet meer.
Tip 4 Inventariseer alvast de leerstof van de komende toetsen
Als je nu alvast de toetsstof inventariseert, maak je straks veel sneller een planning. Loop je tegen verrassingen aan? Nu kun je de docent nog om uitleg vragen of om aanpassing van de toetsstof.
Tip 5 Plan je planning
Leerlingen stellen het plannen vaak uit. Je planning voor de laatste toetsweek duldt geen uitstel! Roep de hulp in van je ouder of mentor, prik drie weken voor de toetsweek een datum. Die datum maak je een planning voor iedere toets in de toetsweek.
Belangstelling?
Huur mij in als spreker. Ik geef lezingen aan zowel leerlingen als docenten als ouders. De inhoud van mijn lezing gaat over effectief en efficiënt huiswerk maken en begeleiden.
Of kies voor een training op school. Mentoren, docenten of studiecoaches leren effectief en efficiënt onderwijs borgen bij hen op school.
[i] In het noorden van het land begint de toets-week over 6 weken en in het midden over 7 weken.
Foto van Tirachard Kumtanom via Pexels
Geef een reactie