Afgelopen week was ik te gast op het Spieringshoek in Schiedam. Het Spieringshoek had een inspiratie-ontbijt georganiseerd voor alle vwo 6 leerlingen. Er stond een heus ontbijtbuffet. Toen iedereen van een ontbijtje was voorzien, startte ik om 08.00 uur (!) mijn lezing over effectief en efficiënt leren, speciaal toegepast op het naderende derde schoolexamen én het eindexamen. De leerlingen kregen praktische examentips, checklists en stappenplannen om zich de komende weken optimaal voor te bereiden op beide examens. Aansluitend kregen ze een kant-en-klare Toetsweek Planner. Het betreft een zelf in te vullen overzicht waarmee je een concrete planning maakt met afgebakende blokjes leerstof voor iedere dag.
Ben of ken jij een eindexamenkandidaat? Check mijn tips:
Examentip 1 Stel je persoonlijke examenrooster samen
Op mijnexamen.nl kun je je niveau en vakken selecteren. Vervolgens stelt de app je examenrooster samen. Tevens vertelt de app wat de toegestane hulpmiddelen zijn bij ieder examen en na het examen verschijnt hier ook het correctiemodel.
Examentip 2 Maak een planning
Examentip 3 betreft oude examens maken. Waarschijnlijk benadrukt je docent dat ook iedere les. Waarom doen veel leerlingen dat dan niet? Omdat ze er niet aan toe komen omdat het leerwerk nog niet af is. Maak een goede planning en zorg dat je aan het oefenen van de oude examens toekomt! Gebruik je agenda, een groot stuk papier of mijn kant-en-klare Toetsweek Planner. Dit levert je een duidelijk overzicht met concrete blokken leerstof op voor iedere dag. Vanzelfsprekend krijg je er een 4 stappenplan bij.
Examentip 3 Maak oude examens.
Als je oude examens maakt én nakijkt, raak je steeds beter bekend met het niveau, de vraagstelling en het type antwoorden dat goed wordt gekeurd. Zo voorkom je onaangename verrassingen.
Je vindt oude examens in examenbundels of op examenblad.nl. Maak nooit een examen zonder correctievoorschrift. Het correctievoorschrift is het antwoordenmodel voor de docent om mee na te kijken. Je leert het meest van het nakijken. Zo weet je waar je antwoorden aan moeten voldoen en waar je docent op moet letten. Op examenblad.nl kom je in 4 stappen bij het juiste examen. Selecteer het jaar, je niveau, je profiel en het vak: oefenen maar! Je vindt er het examen, bijbehorende bijlagen en het correctievoorschrift.
Examentip 4 Zoek uit wanneer je geslaagd bent
Meten is weten! Hier vind je precies wanneer je slaagt voor een havo-, een vmbo– of een vwo– diploma.
Examentip 5 In het geval van dyslexie of dyscalculie
Als je dyslexie of dyscalculie hebt, heb je recht op extra hulpmiddelen tijdens het examen.
Examentip 6 Ontvang een persoonsgebonden studieadvies per vak
Heb je examenbundels van 2023-2024? In iedere examenbundel staat een oriëntatietoets. Als je je antwoorden nakijkt op https://examenbundel.nl/ krijg je een persoonsgebonden studieadvies. Hierin staat welke onderwerpen je voldoende of onvoldoende beheerst. Op grond daarvan krijgt je een studieadvies met een selectie oefenvragen die voor jou het meest geschikt is.
Examentip 7 Schrijf je in voor je vervolgstudie
Je zou het zomaar kunnen vergeten, maar nog voordat je de eindexamens maakt, moet je je via Studielink aanmelden bij je vervolgstudie. Wil jij volgend schooljaar gaan studeren? Dan kun je je voor numerus fixus studies tot en met 15 januari aanmelden en voor andere opleidingen tot en met 1 mei. Je mag je aanmelden voor maximaal vier opleidingen.
4 bonus tips voor ouders van examenkandidaten
Examentip 1 voor ouders: Stem je hulp af op de vraag van je kind
In het geval van examenkandidaten gaat het niet meer over kinderen maar jong volwassenen. Vraag waar hij behoefte aan heeft. Een planning? Overhoren? Gemaakte oude examens nakijken? Of alleen maar morele steun? Luister goed en stem je hulp af.
Examentip 2 voor ouders: Informeer jezelf
Door jezelf goed te informeren kun je op niveau sparren met je kind. Voor examenkandidaten is het fijn terug te kunnen vallen op een goed geïnformeerd thuisfront. Op mijneindexamen.nl vind je veel algemene informatie en regels die voor je kind van toepassing zijn tijdens de centrale examens 2024.
Examentip 3 voor ouders: Bepaal het examenrooster en print het uit
Het is fijn als jij iedere dag weet welk examen je kind heeft. Maar jij hebt nog meer dingen aan je hoofd dan alleen dat. Op mijnexamen.nl selecteer je het niveau en de vakken van je kind. Vervolgens stelt de app het persoonlijke examenrooster van je kind samen. Print het uit en hang het in de buurt van de eettafel. Zo mist niemand in het gezin de belangrijke data van kindlief.
Examentip 4 voor ouders: Verwen je kind
Je kind leert als het goed is hard en staat onder druk. Een beetje verwennen en ontzien is dus best verdiend. Zo kun je even wat lekkers brengen als hij aan het blokken is, of geef wat meer aandacht aan lekkere maaltijden die ook gezond zijn. Stuur af en toe een bemoedigend appje of leg een ouderwets briefje neer. Zeur even niet over kamers en kleding opruimen, dat kan na de examens weer 😉.
Janine Schoneman zegt
Bedankt voor de tips! Met 2 examenkandidaten komt dit goed van pas! Jullie ook succes voor Engelie!
Ankie Remijn zegt
Graag gedaan. Spannende periode he? We spreken elkaar op Koningsdag!
Kiki in 't Veld zegt
Bedankt voor je tips en het delen van je kennis, hier kan ik andere studenten mee helpen! 🙂
Ankie Remijn zegt
Succes Kiki, ook voor je studenten!
studentcoach zegt
Leuke blog. Ik zal je nu volgen. Goede tips.