Frans, Duits, Engels, Spaans of Chinees. Hoeveel woordjes moet jouw kind deze week leren? Zit je kind op het gymnasium? Dan komen Grieks en Latijn er ook nog bij. Hoe stampt jouw kind die eindeloze rijen vreemde woordjes in zijn hoofd?
Hoe leert je kind het best nieuwe woordjes?
Wat is de meest efficiënte techniek om nieuwe woordjes te leren? Dat vroeg het bedrijf Memrise zich ook af. Zij maakt namelijk apps om talen te leren. Het bedrijf organiseerde een internationale wetenschapswedstrijd om de vraag te beantwoorden. Ze koppelden er zelfs een memprise aan van $10.000.
De competitie
In die wedstrijd werd bij 10.000 deelnemers getest hoe je het best in één uur 80 woorden van een vreemde taal leert. En wie won? De Radboud Universiteit in Nijmegen. De Radboud-onderzoekers versloegen daarmee teams van onder andere Oxford University en het Massachusetts Institute of Technology. De proefpersonen vonden de Nijmeegse methode ook nog eens het leukst om te doen.
De Nijmeegse methode
Hoe werkt die Nijmeegse methode? Door verschillende technieken te combineren vertelt Boris Konrad aan kennislink. Maar hoe gaat jouw kind nu meer woordjes leren in minder tijd? Door de Nijmeegse methode te vertalen naar zijn situatie in 4 stappen.
Sneller woordjes leren in 4 stappen (voor leerlingen)
Wil jouw kind graag sneller woordjes leren? Deel dan dit blog met stappenplan voor leerlingen!
Stap 1 Plannen
Plan de woorden gelijk op de dag wanneer de toets wordt opgegeven. Tel de woorden en verdeel ze over iedere dag tussen nu en de toets. Het aantal woordjes per dag is nu zo klein mogelijk.
Stap 2 Overhoren
Verdeel de woordjes in groepen van 5 a 6 nieuwe woordjes. Na het leren van zo’n groepje overhoor je jezelf. Als het goed gaat kun je verder met een nieuw groepje woordjes. Als het niet goed gaat moet je opnieuw leren en overhoren. Varieer tijdens het overhoren in volgorde anders leer je de volgorde in plaats van de woordjes.
Stap 3 Ezelsbruggetjes
Bedenk bij lastige woorden ezelsbruggetjes. Let op, de beste ezelsbruggetjes zijn zelfgemaakt en hoe gekker hoe beter. Dan onthoud je ze langer.
Stap 4 Linken
Nu ga je de woorden linken aan spullen of kamers bij jullie in huis. Als je op een later tijdstip inbeeldt dat je door jullie huis loopt, herinner je je het ezelsbruggetje én het nieuwe woord.
Zie jij deze vier stappen graag in beeld voor je? Dat komt goed uit want dat heeft de NOS gedaan en het op Youtube gezet.