Onderwijs op afstand? Help plannen, juist nu!
‘Onderwijs op afstand’ is in ontwikkeling. Scholen geven online les en huiswerk. Veel scholen vervangen op dit moment toetsen door opdrachten. Aangezien die opdrachten gelijktijdig zijn ontwikkeld én opgegeven, vallen de deadlines ook gelijktijdig.
Weet jij hoeveel opdrachten je kind de komende weken moet inleveren?
Ik ken leerlingen die volgende week voor zeven vakken verslagen moeten inleveren. Naast het gewone huiswerk!
Als je iets voor het schoolwerk van je kind wil betekenen, help dan met plannen! Juist nu! Leerlingen met een goede planning voorkomen stress, leren relaxter en halen betere resultaten.
Hoe zit dat nou precies met pubers en plannen?
Veel leerlingen vinden zelfstandig plannen en studeren moeilijk. Zij stellen zo’n week vol werkstukken en opdrachten zo lang mogelijk uit. Dat is ook niet vreemd, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek: pubers hebben een brein dat nog ‘under construction’ is. Zo’n tienerbrein kent lusten en lasten. Het is de kunst pubers te steunen in hun lusten en te ondersteunen in hun lasten. Plannen en op tijd beginnen behoort tot de lasten. Het is niet bekend of pubers niet kunnen plannen omdat de hersenen nog niet zijn uitontwikkeld, of dat de hersenen nog niet zijn uitontwikkeld omdat ze minder ervaring hebben met plannen.
Puberbrein en ‘onderwijs op afstand’
Bekend is dat het tienerbrein lusten en lasten kent. Het is ook bekend dat pubers afhankelijk zijn van ouders en mentoren om hen te ondersteunen in hun lasten. ‘Onderwijs op afstand’ vergt zelfstandigheid en discipline van je kind. Dat is voor de ene puber een zegen en voor de ander een drama.
Kun jij je kind helpen? Ja!
Kun jij je kind helpen? Ja! Help plannen. Prik samen met je kind een moment om onderstaande 4 stappen uit te voeren. Het stappenplan resulteert in een planner met per dag overzichtelijke blokjes stof voor de verschillende vakken.
Leerlingen leren beter als ze vakken kunnen afwisselen en de stof overzichtelijk is. Met behulp van deze planner verdeel je de opdrachten. Je kind maakt nu iedere dag voor ieder vak een stukje van het werkstuk, verslag, samenvatting of praktische opdracht. Ervaring leert dat leerlingen met een goede planning stress voorkomen, relaxter leren en betere resultaten halen. Klik hier voor het voorbeeld ter verduidelijking van de stappen én een lege planner om zelf in te vullen.
Nb. Het betreft oorspronkelijk een toetsweek planner. De onderstaande stappen zijn echter vertaald naar de huidige situatie van ‘onderwijs op afstand’ met opdrachten die toetsen vervangen.
Stap 1 Inventariseer de vakken
Inventariseer de vakken waar je kind een opdracht voor moet maken. Download de gratis toetsweek-planner in Word en noteer in de bovenste rij de vakken met een opdracht.
Stap 2 Inventariseer de opdrachten
Noteer de inhoud van de opdracht per schoolvak in de tweede rij. Deze stap klinkt simpel maar kost in de praktijk de meeste tijd.
Stap 3 Noteer de dagen vanaf nu
Noteer de komende data tot en met de laatste dag voor de meivakantie in de eerste kolom en vul de deadlines in. Kleur de vakjes met deadlines rood zodat ze opvallen.
Stap 4 Verdeel de leerstof over de studiedagen
Verdeel de inhoud van de opdracht per vak zo concreet mogelijk over de studiedagen. Dus welke dag inlezen, welke dag de inleiding, welke dag de eerste deelvraag. Houd een paar dagen over voor lay-out en eventuele uitloop.
Gratis toetsweek-planner in Word bestand
Hulp nodig?
Wil jij je verder verdiepen in je kind begeleiden naar zelfstandigheid? Kijk dan ook eens bij mijn online training.
Geef een reactie