En nu eerlijk, hoe vaak werp jij een blik op je smartphone als je tiener aandacht vraagt? Check jij wel eens je mail tijdens het overhoren? Hoe inspireer jij je puber? Niet zo!
Praktijkvoorbeelden:
Gisterenavond 20.00 uur wilde mijn vader mij per se helpen met wiskunde. Ik had het al geleerd dus het was compleet overbodig. Vervolgens zitten we dan eindelijk, checkt hij constant zijn mobiel, dat had ik eens moeten doen! Toen ik er wat van zei, zei hij dat deze mail super belangrijk was voor zijn werk. Maar later zag ik hem gewoon appen. Lekker voorbeeld, ik had beter op tijd naar bed kunnen gaan.
.
Mijn moeder vindt mij erg gesloten. Onzin natuurlijk! Als ik een keer advies vraag, zit ze op haar iPhone. Ze heeft echt een probleem, wanneer we allemaal op ons mobiel zitten, legt zij hem ineens weg en begint te zeuren dat het zo ongezellig is met die mobieltjes, dat we zo weinig aandacht voor elkaar hebben en zo. Alsof zij zo’n inspirerend voorbeeld is, moet je kijken wie het ergste is.
Hoe raak je zelf geïnspireerd en hoe inspireer je je tiener?
Tijdens mijn lezingen aan leerlingen is het mobielgebruik van ouders de meest gehoorde klacht. Ouders checken hun mobiel in plaats van echt naar hen te luisteren. Ja, je leest het goed, dat vinden tieners dus van ouders. Veiligheid.nl stelde in 2014 dat het aantal ongelukken met peuters in water schrikbarend toenam. De oorzaak? Ouders checken hun smartphone in plaats van hun peuter in het water. De link van peuter naar puber is snel gelegd. Weg met dat mobiel en over tot inspirerende acties!
Drie tips ter inspiratie:
1 Practice what you preach.
Als je wilt dat je tiener zich ontwikkelt tot een empathische volwassene met aandacht voor een ander, dan zit er maar één ding op: word zelf die empathische persoon. Empathie koop je niet bij bol.com, dat leert je kind van jou en zijn omgeving. Als jij je interesseert in de gevoelens van anderen en van je tiener, ziet je kind dat en leert dat het normaal is.
2 Neem het boek Tienerbrein van Jelle Jolles als uitgangspunt
Jolles verduidelijkt dat het brein van jongeren is voorgeprogrammeerd om nieuwe dingen te ontdekken en ervaringen op te doen. De adolescentie is dus een periode van ongekende mogelijkheden en afhankelijk van inspiratiebronnen in zijn omgeving. Juist in deze periode moet je dus inspireren en Jolles’ boek leg uit waarom.
3 Gebruik de voorjaarsvakantie
School inspireert op haar eigen wijze. In de vakantie is er eindelijk ruimte om het op jouw manier te doen! Neem je kind mee naar een plaats waar je nog nooit bent geweest, volg samen een workshop, bereid een exotisch gerecht en geniet van jullie quality time samen. En vergeet niet afspraken te maken over het smartphone gebruik: wanneer ben je allebei on- en offline.
Vind je dit een inspirerend breinfeit? Like en deel dit artikel hieronder. Dank!
Geef een reactie