Willem van Schie, mentor Havo 4
Ieder jaar opnieuw schrikken leerlingen rond deze tijd van het schooljaar van de overgangsnorm. Leerlingen begrijpen niet dat ze met allemaal voldoendes tóch kunnen blijven zitten. Dat is ook precies de reden dat ik mijn mentor-leerlingen aan het begin van het schooljaar verplicht om de overgangsnorm in hun agenda te noteren. Dan weten leerlingen aan welke eisen ze aan het eind van het schooljaar moeten voldoen.
Anne, moeder van Rik vwo 3
Rik zijn cijfers zijn nu allemaal boven de 5,5 blijft hij nóg zitten! Ankie adviseerde ons de overgangsnorm te achterhalen van Riks school. Blijkt hij gemiddeld een 6,5 te moeten staan! We hadden geen idee, ik kan het gewoon niet geloven. Rik is in ieder geval nog niet klaar met hard werken. Gelukkig komen we er nu achter en niet pas in mei.
Gaat jouw kind over? De norm verschilt per school
Gaat jouw kind over? De norm verschilt per school. Op de ene school is een gemiddelde van een 5,5 voldoende om over te gaan maar op een andere school is een gemiddelde van een 6,5 vereist. Op dit moment zit twee derde van het schooljaar er op. Het is nu echt tijd om de overgangsnorm van jullie school te achterhalen. Over ongeveer 12 lesweken wordt de balans van dit schooljaar opgemaakt: is je kind over of niet?
Overgangsnorm, wat is dat?
De overgangsnorm geeft een drempel weer. Een drempel die je kind moet halen om over te gaan naar het volgende schooljaar. Meestal bestaat deze drempel uit drie onderdelen:
- Het maximaal aantal tekorten;
- het vereiste gemiddelde;
- de vereiste cijfers voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.
Als je kind aan deze eisen voldoet, toont het aan over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om over te gaan naar het volgend schooljaar. Je kind wordt dan ook automatisch bevorderd als ze aan deze overgangsnorm voldoet
Als je kind niet aan deze eisen voldoet, dan beslist de overgangsvergadering waar je kind het volgend schooljaar verder gaat. De keuze van de vergadering is meestal óf blijven zitten óf bevorderen maar naar een lager niveau, bijvoorbeeld van vwo 3 naar havo 4.
Wie bepaalt die overgangsnorm eigenlijk?
De school van jouw kind mag haar eigen overgangsnormen vaststellen. Deze maken onderdeel uit van het onderwijskundig beleid van de school. Je kunt de overgangsnorm meestal vinden op de website of in de schoolgids van de school. Soms ook niet. Daarom heb ik het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gebeld. Er blijkt geen wettelijke verplichting om de overgangsnorm op te nemen in de schoolgids of schoolsite.
En wat is de vertaalslag naar de praktijk?
- Zoek op aan welke overgangsnorm je kind moet voldoen aan het eind van dit schooljaar. Als jouw kind op een school zit zonder transparante overgangsnorm, vraag die dan na bij de mentor, de afdelingsleider of de rector van de school;
- Toets met behulp van het digitale cijferprogramma de gemiddelde eindcijfers aan de norm;
- Bepaal wat er nog moet gebeuren en of dat haalbaar is. Met name in de bovenbouw kan je kind met studiewijzers en het Programma van Toetsing en Afsluiting behoorlijk goed achterhalen hoeveel toetsen ze nog voor de boeg heeft.
- Ga aan de slag en houd de cijfervoortgang goed bij!
Het is verstandig nu te achterhalen wat de overgangsnorm is en niet pas in mei. De invloed van nieuwe cijfers op het voortschrijdend gemiddelde neemt namelijk steeds verder af!
Hulp nodig bij bovenstaande stappen? Neem contact met mij op!
Geef een reactie