Leerlingen in de bovenbouw? Let op
Weet jij hoe studies met en zonder numerus fixus precies selecteren? Dat is sinds twee jaar allemaal veranderd. De centrale loting en rechtstreekse plaatsing door een gemiddeld eindexamencijfer van 8 of hoger is afgeschaft. Wist jij dat de overgangscijfers van de vóór-examenklas belangrijker zijn dan de eindexamencijfers? Hoe selecteren numerus fixus opleidingen?
Wat is een numerus fixus studie?
Sommige opleidingen aan hbo en universiteit hebben een beperkt aantal plaatsen. Die studies stellen een numerus fixus in. Als je kind zich aanmeldt voor zo’n studie, moet hij meedoen aan een selectie. Sinds twee jaar selecteren hogescholen en universiteiten zelf studenten voor hun fixus-opleidingen. Deze week maakten hogescholen en universiteiten bekend welke studies een numerus fixus hebben ingesteld.
Hoe selecteren numerus fixus studies?
Numerus fixus studies kijken naar de gemiddelde cijfers, motivatie en persoonlijkheid van je kind. Vanaf 1 oktober 2019 tot uiterlijk 15 januari 2020 kan je kind zich aanmelden voor een fixus-opleiding in 2020-2021. Vóórdat de eindexamens beginnen, maken deze studies hun selectie bekend.
Waar meldt mijn kind zich aan?
Studielink legt hier uit hoe je een account aanmaakt in Studielink en heeft een stappenplan opgesteld met uitleg over aanmelden voor een numerus fixusopleiding in dat account.
Studies zonder numerus fixus
Voor studies zonder numerus fixus kunnen leerlingen zich tot 1 mei aanmelden. De deadline is ook bij deze studies dus ruim vóórdat de eindexamens beginnen Als je kind op tijd is aangemeld heeft hij recht op een studiekeuzecheck en sommige opleidingen verplichten ertoe. De studiekeuzecheck heet ook wel matching. Het doel is om de keuze van je kind te checken voordat hij daadwerkelijk start met de opleiding. De inhoud van zo’n check wisselt per opleiding. Sommige opleidingen volstaan met een vragenlijst en een gesprek, anderen geven opdrachten en toetsen.
Belang van cijfers in de vóór-examenklas
Aangezien de inschrijving vervroegd is, zijn de cijfers in de vóór-examenklassen steeds belangrijker. De eindexamencijfers zijn te laat bekend voor de vervolgopleidingen. Daarom worden schoolexamencijfers minstens zo belangrijk. Én de overgangscijfers van de vóór-examenklas naar de examenklas.
6 tips voor mentoren en ouders met een kind in de bovenbouw
- Weet jouw kind nog niet wat hij gaat studeren? Bekijk allereerst de site studiekeuze123 Bezoek voorlichtingsdagen van vervolgstudies en stimuleer een bezoek aan de decaan op school. Decanen nemen vaak beroepskeuze- en interessetests af bij leerlingen of weten ze in ieder geval te vinden.
- Weet jouw kind wat hij gaat studeren? Check bij de vervolgopleiding de vereiste cijfers en de vereiste werkervaring. De toelatingseisen per studie vind je op de website van de onderwijsinstelling
- Zorg dat je kind zich op tijd aanmeldt. Het kan nog tot 15 januari 2020 voor een fixus-opleiding in 2020-2021. Voor alle andere opleidingen kan je kind zicht tot 1 mei aanmelden.
- Stimuleer je kind serieus na te denken over een ‘plan B’ in het geval van een studie met numerus fixus.
- Oriënteer je ook eens op het gebied van een tussenjaar. Uit onderzoeken blijkt dat een tussenjaar positieve effecten heeft op persoonlijke ontwikkeling en studieresultaten. Harvard University adviseert haar studenten een tussenjaar. In deze brief lichten de bestuurders hun advies toe.
- Onderschat je rol als ouder niet bij de studiekeuze van je kind! Uit een onderzoek van scholierenorganisatie LAKS blijkt dat ouders voor veel jongeren de belangrijkste raadgever zijn bij hun studiekeuze.
Geef een reactie