Breinfeit 25 ging over rapporten en goede voornemens. Dit breinfeit geeft vijf tips om goede voornemens vol te houden.
Tip 1 Stel een reëel doel.
Wil je voornemens volhouden, dan moeten ze reëel zijn. In twee maanden twaalf tekorten wegwerken, is in de praktijk niet haalbaar. Zeker niet als je school met een voortschrijdend gemiddelde werkt. Vraag hierover advies aan je mentor. Vervolgens noteer je je reële voornemens daar, waar je ze iedere dag tegenkomt (agenda, mobiel, laptop etc.).
Tip 2 Begin nu!
Bij goede voornemens hoort uitstellen. Dit uitstelgedrag heeft een negatief effect. Als je je voornemens uitstelt, lijken ze in je hoofd steeds moeilijker te worden. Als je gewoon begint, blijkt het mee te vallen. Je ervaart zelfs een soort overwinningsgevoel. Doe maar snel, het werkt verslavend!
Tip 3 Omgaan met tegenslag
Vroeg of laat krijg je altijd te maken met tegenslag. Zie tegenslag als onderdeel van het proces. Tegenslag mag geen excuus zijn om te stoppen.
Tip 4 Volhouden
Bespreek je voornemens wekelijks met een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld je ouders. Maak daarvoor een vaste afspraak. Wat gaat goed en wat kan beter. Gaat het goed?
Tip 5 Beloon jezelf!
Beloningen zijn noodzakelijk om het vol te houden. Maak (heel kinderachtig maar bijzonder effectief) een “spaarkaart” waarop je vinkjes verzamelt. Een tussendoel, bijvoorbeeld een bepaald cijfer of twee uur achtereen effectief leren, levert een vinkje op. Zo zie je ook op korte termijn resultaat van je inspanningen. Bij vijf vinkjes eten jullie die dag wat jij lekker vindt en bij tien vinkjes mag je op kosten van je ouders met een vriend(in) naar de bioscoop. (of wat jij met jouw ouders overeen komt natuurlijk).
Succes en hou vol, over twee weken is het Kerstvakantie! Ankie Remijn