Je kind kan nog zo’n hoog IQ hebben, maar als hij het lijdend voorwerp niet kan onderscheiden van het meewerkend voorwerp, wordt het toepassen van de naamvallen bij Duits, Grieks en Latijn erg moeilijk. Hoe wil je kind breuken met letters herleiden als hij de breuken niet begrijpt? Heeft jouw kind hiaten in zijn basiskennis?
Alina havo 4:
Voor mijn vorige wiskundetoets heb ik een 3,5 gehaald. We moesten breuken met letters herleiden. Ik heb nog nooit iets van breuken begrepen, ik doe altijd maar wat. Tot nu toe compenseerde ik dit onderdeel met andere wiskundige vaardigheden. Ik sta nu nog een 5,5 maar het volgende hoofdstuk gaat over formules waarbij de kennis van breuken wéér onmisbaar is volgens mijn docent.
Jochem gymnasium 2:
Ik loop helemaal vast bij Grieks, Latijn en Duits omdat ik niet kan ontleden. Het verschil tussen woord benoemen en ontleden begrijp ik geeneens. Vorig jaar redde ik het nog maar nu loop ik overal vast. Ik sta nu 7 tekorten door Nederlands, Grieks, Latijn en Duits.
Basiskennis als fundament
Zonder stevige fundamenten stort een bouwwerk in. De basis moet goed zijn en dat geldt ook voor de middelbare school. Die fundamenten worden op de basisschool gelegd en kort herhaald op veel middelbare scholen. Maar wat te doen als de fundamenten van je kind uit los zand bestaan?
Hiaten in de basiskennis? Geen nood, werk ze weg!
In mijn praktijk kom ik veel leerlingen tegen die aan hun basis moeten werken en pas daarna weer verder kunnen. Zowel in de huiswerkklas als tijdens de individuele coaching verwijs ik ouders en leerlingen naar Meester Klaas.
Meester Klaas?
Meester Klaas is een oud-basisschooldocent. Hij stond 36 jaar voor de klas en gaf 5 jaar remedial teaching. Het uitleggen van de werkwoordspelling over D of DT viel hem tegen. Hij ontdekte dat niet alleen basisschoolleerlingen maar ook veel middelbare scholieren, studenten én stagiaires deze grammaticale regels niet goed begrepen!
Toen schreef hij zelf een methode: ‘D of T, ik zit er niet (meer) mee’. Later breidde hij zijn aanbod uit met boeken over de basiskennis van zowel rekenen als taal. Als jouw kind hiaten heeft in zijn basiskennis, check dan onderstaande tips.
Basiskennis wiskunde bijspijkeren? 4 tips
- Meten is weten met uitleg over het metriek stelsel
- Honderd procent goed over procenten
- uitleg over breuken
- uitleg over de ouderwetse staartdeling
Basiskennis taal bijspijkeren? 3 tips
Wil jij structureel aan de slag met effectief leren?
Online-onderwijs is een extra uitdaging voor het puberbrein. Beperk de schade en ga vandaag nog aan de slag met mijn videolessen Méér leren in minder tijd.
De videolessen zijn uitermate geschikt voor het puberbrein. Bekijk ze samen relaxed met je kind. De tien video’s zijn kort en krachtig, precies geschikt voor het puberbrein. Je leert er effectief en efficiënt leren.
Hybride onderwijs: beperk de schade en start vandaag!
Afbeelding van homestead1997 via Pixabay
Geef een reactie