Kerst, stress en puber. Hoe hoog loopt de huiswerk- én kerststress bij jou thuis op? Nog drie lesdagen en één met festiviteiten. Dan is het eindelijk kerstvakantie!
Sofie, gymnasium 3:
De laatste twee weken voor de kerstvakantie heb ik iedere dag minimaal één overhoring. Vrijdag hebben we kerstgala. Ik heb niet eens tijd om een outfit te kopen.
Bram, havo 4:
Profielwerkstuk, toetsen, CKV-verslag en een opdracht voor maatschappijleer. Wij moeten toch leren plannen? Waarom plant school dan niet? En dan ook nog beledigd zijn omdat niemand wil helpen met de kerstversiering.
Veel jongeren ervaren stress op school
Veel jongeren ervaren stress. School zorgt voor veel huiswerk, veel toetsen of examens en hoge verwachtingen van ouders en leraren. Jongeren geven aan dat ze de hoge werkdruk en prestatiedruk op school willen verminderen, maar ook dat er meer hulp moet komen bij schoolzaken. Hoe zit dat met jouw kind? Kerst, stress en puber? Je kunt je kind helpen.
Hoe kun jij je kind helpen?
Je kunt je kind helpen met ontspannen. De komende kerstvakantie leent zich daar goed voor.
3 tips voor in de kerstvakantie
- Laat je kind slapen. Gemiddeld hebben middelbare scholieren 9 tot 9½ uur slaap nodig. Veel pubers komen hier niet aan. Het lichaam van je kind geeft tijdens de puberteit steeds later het slaaphormoon melatonine af. Daarom vallen veel pubers te laat in slaap, maar moeten er ’s ochtends wel vroeg uit. Hierdoor leven sommige tieners in een continue jetlag. Het kan dan zeker geen kwaad om in de kerstvakantie heerlijk bij te slapen.
- Stimuleer de sociale contacten van je kind. Middelbare scholieren zijn in sociaal opzicht afhankelijk van hun vrienden. Acceptatie door vrienden is voor de meeste tieners een voorwaarde om te functioneren. Het is dus belangrijk je kind de ruimte te geven om met vrienden om te gaan. Deze vriendschappen heeft je kind ook nodig om haar identiteit te ontwikkelen in de puberteit.
- Bedenk samen hoe je kind zich in 2022 gaat ontspannen. Plan sport en vrije tijd. Oók in de drukke werkweken die in januari weer van start gaan. Sport en ontspanning zijn een uitlaatklep bij uitstek voor stress. Alle tijd die je kind aan sport en relaxen besteedt, is een goede investering: je kind functioneert beter én het studierendement ligt daarna hoger.
Wat doe je als er toch (achterstallig) schoolwerk is in de kerstvakantie? Vijf tips:
- Maak donderdag 23 of vrijdag 24 december samen met je kind een kerstvakantieplanner. Beperk je tot het meest noodzakelijke schoolwerk. Scholieren hebben rust nodig.
- Laat de eerste vakantieweek vrij en laat de planner maandag 3 januari beginnen. Mijn ervaring is dat planningen tussen kerst en oud & nieuw nooit uitgevoerd worden. Bespaar jezelf en je kind die frustratie.
- Verdeel het meest noodzakelijke werk dus over 3 tot en met 9 januari.
- Als je de planning maakt, bepaal dan ook samen welk dagdeel je kind het uitvoert en noteer dat op de planner. Mijn advies is in de ochtend. Na het ontbijt gelijk aan de studie, is je kind daar vanaf en is het weer vakantie.
- Ga samen aan het werk. Plan voor jezelf ook wat administratieve klussen. Gedeelde smart is halve smart. Ga samen aan de keukentafel aan het werk, zorg voor wat lekkers en werken maar. Vergeet geen pauzes.
‘Top-December-Tip’ 2021
Jongeren geven aan dat ze de hoge werkdruk en prestatiedruk op school willen verminderen, maar ook dat er meer hulp moet komen bij schoolzaken.
Wil jij die hulp bieden? De komende kerstvakantie leent zich daar natuurlijk uitstekend voor.
Boek een online training van 10 filmpjes, bekijk ze in de kerstvakantie en ga relaxed 2022 in. Gun jezelf en je kind praktische handvatten om meer te leren in minder tijd. Bij deze VIP variant ontvang je tevens mijn boek én een persoonlijk adviesgesprek via Zoom.
Maak goede voornemens waar en leg deze vakantie een degelijke basis om effectief te leren en help je kind met hoge cijfers scoren. Want dat kan! Ik leer het jullie in 10 korte lessen
Arjanne, moeder van twee scholieren 14 en 17 jaar
We zijn (na het gratis e-book) direct doorgegaan voor de online training. Eerste drie filmpjes al bekeken. Ze zijn kort en bondig. Alleen wat nodig is vertellen. Sluit helemaal aan bij pubers. Super.
Veronique, moeder van Sanne 15 jaar
Dank voor het totaal pakket! Het zelfvertrouwen is terug en mijn dochter gelooft weer in de haalbaarheid van een voldoende rapport. Geweldig praktische tips en de voldoendes stromen binnen. (Cijferanalyse is top! Het geeft zowel mijn dochter als haar docent handvatten om datgene aan te pakken wat nodig is)
Christien moeder Justin Havo 3
Dure grap dacht ik eerst. Maar uiteindelijk komt het overeen met één maand huiswerkbegeleiding. En deze filmpjes kan ik gebruiken tot en met het examenjaar. Dat geldt trouwens ook voor al die checklists, stappenplannen en plannen van aanpak die je er bij krijgt. We hebben ze bijna allemaal geprint en boven zijn bureau gehangen. De filmpjes zijn kort maar krachtig en super duidelijk. Het heeft mij en mijn zoon enorm geholpen. Het geeft ons rust in huis. Hij heeft zelfs voor het eerst een 7 voor geschiedenis gehaald!
Geef een reactie